Merhabalar değerli okurlarım, bugün sizlere yaşlılık dönemi ile ilgili birşeyler yazmak istedim. Ülkemizde genel olarak sağlık anlayışının sadece bedensel olarak algılanması ne yazık ki yaşlılık dönemini hastalıkla geçirmemize sebep oluyor. Hatta neredeyse, bu hastalıklar bizi yaşlılık dönemine bile giremeden 55- 60’lı yaşlarda yakalıyor. Sağlığın sosyal ve ruhsal alanını nedense hep görmezden geliyoruz..
Bana göre hayatımızın en önemli yılları yaşlılıktır.. Ancak önceki gelişim dönemlerimiz yaşlılık dönemimize zemin hazırladığı için bütün o dönemleri sağlıklı ve çatışmasız aşmamız gerekmektedir. Bütün gelişim dönemlerimiz birbiri ile ilişkilidir. Genetik yapımızdan miraslarımız, erken çocukluk yıllarımız, ergenlik dönemimizi nasıl geçirdiğimiz ve yetişkinlik dönemindeki üretkenliğimiz yaşlılık dönemimizi konforlu mu ya da hastalıklarla mı geçireceğimizi belirliyor diyebiliriz.
Yazıyı okuyan değerli okurlarım şimdi etrafınızdaki yaşlıları düşünmenizi rica ediyorum. Kimileri gayet sosyal ve üretkenken kimileri de hastalıklarla mücadele ediyor.. Peki şimdi şunu düşünmenizi rica ediyorum siz nasıl bir yaşlılık dönemi yaşamak istiyorsunuz? Ve bunun için nasıl bir yatırım yapıyorsunuz ?
Sadece bedenimi check-up’a götürüyorum dediğinizi duyar gibiyim. Sağlığın bütünleyicilerinin ruh-beden-zihin olduğunu hatırlatmak isterim.
Hayat inişler, çıkışlar ve düzlüklerden ibarettir. Yalnızca düzlükte yürümüş tek bir birey bile yoktur. Önemli olan inişlerin de hayata dair olduğunu bilerek ilerlemek ve o inişlerden ders almaktır. Buradaki en kritik kelime ‘ilerlemektir’. Eğer inişte kaldığınızı ve herhangi bir şeyi bırakmanız gerektiği halde bırakamadığınızı farkediyorsanız bu konuyu aşamıyorsunuz demektir. Bu aşamada bu bir duygu, bir düşünce, bir kişi, bir nesne olabilir. Önemli olan ilerlemenize engel olan bir şey olması. Burada tabii ki size tavsiyem bırakamadığınız ve ilerlemenize engel olan bu durum için destek almanız olacaktır. Nasıl ki bedeninizi check-up’a götürüyorsunuz, ruh ve zihin sağlığınız için de bir koruyucu ruh sağlığı uzmanına gitmeniz, yaşlılık döneminize yapacağınız en güzel yatırım olacaktır diyebilirim.
Böylelikle hayatınız boyunca yaşadığınız deneyimlerin bilgeliği ile yaşlılık döneminizi konforlu ve sağlıkla sosyal bir çevrede geçirmeniz için zemin hazırlamış olacaksınız ..
Søren Kierkegaard’ın dediği gibi
Hayat sadece geriye doğru anlaşılabilir; ama ileriye doğru yaşanmalıdır…