SON DAKİKA
Hava Durumu

Sınav anksiyetesi nedir?

Yazının Giriş Tarihi: 06.06.2024 09:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.06.2024 09:51

Merhabalar değerli okurlarım..

Bu iki haftalık süreçte birçok çocuk ve genç sınavlara giriyor. Ben de bugün sizlere iyi geleceğini umduğum, sınavlarda yaşanan anksiyete hakkında birşeyler yazmak istedim..

birçok çocuk ya da gencin çoğunlukla bütün yıl hazırlandıkları halde çok çalışıp başarısız olduğunu hepimiz biliyoruz.

Peki bu kadar emek sınava hazırlıkta yeterli midir?

Ne yazık ki yalnızca fiziksel bir hazırlığın yetmediğini deneyimlerimizle görmekteyiz.

Sınavlarda ortaya çıkan sınav anksiyetesi için, Kişinin bilgi ve becerilerinin belli ölçütlerle incelenip değerlendirdiği durumlarda yaşadığı işlev bozucu, yoğun bir uyarılma durumudur diyebiliriz.

O halde bir hedefi gerçekleştirmek için nelere dikkat etmek uygun olur?

- Beden ile başa çıkma

- Zihin ile başa çıkma

- Davranış ile başa çıkma

- İnançlarla başa çıkma yollarını bilen kişilerin hedeflerine kolaylıkla ulaşabildikleri gözlemlenmektedir.

Şimdi biraz bu kalemleri açalım istiyorum.

Beden ile başa çıkmak ; Bunun için uyku saatleri, beslenmeye dikkat edip, bol su tüketmek ve bedeni gevşetmek için yapılacak egzersizleri uygulamak uygun olacaktır. Ayrıca doğru nefes egzersizleri ile hafıza da istenilen bilgilere kolaylıkla ulaşılabildiği bilinmektedir.

Zihin ile başa çıkmak; Bu konuda uyumsuzluğa ve gerilime neden olan faaliyetlerden uzak durmak ve zihinsel açıdan zihne iyi gelecek pozitif düşünce ve faaliyetler içinde olmak uygun olacaktır. Ayrıca zihni, imajinasyon çalışması ile hazırlamanın her zaman olumlu sonuçlar verdiğini bilmekteyiz .

Örneğin sınava girecek kişinin sınavı kazandığını hayal etmesi gibi..

Davranış ile başa çıkma; Çok aceleci ve sabırsız olmak ve birkaç işi aynı anda yapmaya çalışmak ya da aşırı rahatlık, yapılacak olan işleri ertelemek ve esnek davranmak gibi alışkanlıklar çalışma düzenini etkileyebilmekte ve zaman yönetiminde sorun olmasına sebep olabilmektedir.

Bu nedenle davranış şekillerine de dikkat etmek ve bu konudaki düzenlemeler yapmak, sınava hazırlık aşamasında bizi hedefe götürecek olumlu adımlar olabilmektedir.

İnançlarla başa çıkmak; Doğduğumuz andan itibaren, karşılaştığımız her durum, olay, nesne, kişi vb. ile ilgili zihnimizde bir intiba oluşur.

Bir süreç içinde oluşan ve değişebilen bu intibalara ‘inançlar’ diyebiliriz.

Ben başaramam Yetersizim Diğer sınava girenler daha iyi okullarda eğitim aldılar ben eksiğim gibi inançlarımızı olumlularla değiştirmek her zaman başarıyı artırıcı stresi azaltıcı bir faktör olduğu gözlemlenmektedir.

Sonuç olarak, bütün bu yazdıklarıma dikkat edilmesi halinde, performansın arttığı bilinmektedir.

Bu haftasonu sınava girecek herkese başarı diliyor.

Çocukları ve gençleri binbir türlü zorlukla sınavlara hazırlayan ve destekleyen ebeveynleri ise gönülden tebrik ediyorum..

Sevgiyle kalın..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.