SON DAKİKA
Hava Durumu

#Hastalik

Haberindoğrusu - Hastalik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hastalik haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kalp hastalıklarından ülsere, alzheimerdan bronşite kadar herşeye iyi geliyor... Haber

Kalp hastalıklarından ülsere, alzheimerdan bronşite kadar herşeye iyi geliyor...

Tarım ve Orman Bakanlığı, sosyal medya hesaplarından ocak ayında tüketilmesi gereken balıkları açıkladı. Mevsiminde taze tüketilmesi önerilen bir besin olan balıklardan kolyoz, hamsi, lüfer, kırlangıç ve tekir ocakta daha lezzetli oluyor. En ucuz balık olarak bilinen hamsinin kilosu Bursa pazarlarında 200-400 lira arasında satılıyor. Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar sağlıklı nesiller için haftada iki kez balık tüketilmesini önerdi. Küçük yaşta çocukların sinir sistemi ve beyin dokusu gelişimine yardım eden balığın, yetişkinlerde depresyonu azalttığını ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskini düşürdüğünü vurgulayan Tayar, balığın faydalarını şöyle sıraladı: "Kardiyovasküler hastalık riskini ve kalp çırpıntısını azaltır. İçerdiği omega-3 yağı sayesinde kalp krizi riskini düşürür. Kan basıncını düşürür, dolaşımı düzenler. Kötü kolesterolü azaltır, iyi kolesterolü yükseltir. Romatizmal hastalıklara iyi gelir. Yaşlanma ve güneşin etkilerini, egzama belirtilerini azaltır, yıpranan ve zarar gören dokuların yenilenmesini sağlar. Görmeyi kuvvetlendirir ve retinadaki sinir gelişimine katkıda bulunur. Göz kuruması sendromunu azaltır. Özellikle kış aylarında solunum ve gribal enfeksiyon riskini azaltır. Astım ve bronşit belirtilerini düşürür. Kas ve dokuların gelişimine ve yenilenmesine katkıda bulunur. Krom ve ülser hastalığı belirtilerini azaltır. Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur." Tayar, balığın kılçığı, başı ve kuyruğunun kalsiyum deposu olduğuna dikkati çekerek, "Kış aylarında sağlık denizden çıkıyor. Akıllı ve sağlıklı nesiller için balık, beslenmede mutlaka olmalı. Çocuktan yaşlısına kadar her bireyin mutlaka tüketmesi gereken besinlerden" dedi.

Bursa’da ‘İklim değişikliği kaynaklı vektörel hastalıklar’ konuşuldu Haber

Bursa’da ‘İklim değişikliği kaynaklı vektörel hastalıklar’ konuşuldu

Bursa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü, Bursa Dişhekimleri Odası, Bursa Eczacı Odası, Bursa Tabip Odası ve Bursa Veteriner Hekimler Odası iş birliği ile ‘İklim Krizi Kaynaklı Vektörel Hastalıklar Paneli’ gerçekleştirildi. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki panele, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Direkçi’nin yanı sıra Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü Özlem Kartal, Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Aydın, Prof. Dr. Emel Yılmaz, akademik odaların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Direkçi, doğanın sadece insanlar için var olmadığına dikkat çekti. İnsanların ekosistemin zincirlerinden sadece bir tanesi olduğunu söyleyen Direkçi, yaşamın insan için değil, insanın yaşam için var olduğunu belirtti. İnsanlığın tarih boyunca salgın hastalıklarla karşılaştığını ifade eden Direkçi, “Beş yıl önce büyük bir pandemi yaşadık. Canlı yaşamını tehdit eden yeni virüsler de ortaya çıkabilir. İnsanlar olarak yaşam biçimlerimizi yeniden şekillendirmeliyiz. Vektörle mücadelede doğanın dengesini negatif etkileyecek eylemlerden kaçınmalıyız. Ekosistemi koruyarak önce çocuklarımızı sonra gelecek nesilleri gözetmeliyiz. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak uzman kadrolarımızla konuya hassasiyetle yaklaşıyoruz. Ekiplerimizle, kentimizin doğasını korumak ve Bursa’yı daha yaşanabilir bir kent haline getirmek için çabalıyoruz” dedi. Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal’ın moderatörlüğünü üstlendiği panelin ilk oturumunda konuşan Prof. Dr. Levent Aydın, iklim krizi ile yaşam koşulları değişen parazitlerin canlı sağlığını tehdit ettiği konular ve alınabilecek önlemler hakkında detaylı bilgiler verdi. Prof. Dr. Emel Yılmaz ise vektörler ve iklim değişikliğinin hastalıklar üzerindeki etkisini içeren bir sunum gerçekleştirdi. Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü Özlem Kartal, Büyükşehir Belediyesi’nin vektörle mücadele kapsamında 17 ilçede yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.