SON DAKİKA
Hava Durumu

#Denetim

Haberindoğrusu - Denetim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Denetim haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Haber

"Fahiş fiyat" denetiminden kurtulmanın yolunu da buldular

Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, geçen yılın son günlerinde bakliyattan, meyve ve sebze ürünlerine kadar birçok kalemde asgari ücrette oluşacak artışlar gerekçe gösterilerek fiyat yükselişleri yaşandığını dile getirerek, bazı ürünlerin etiketinde fiyat değiştirme tarihi olarak "31 Aralık 2024" yazdığını anlattı. "Ne oldu da yılın son gününde, yani 31 Aralık'ta zam yapıp etiket değiştirdiniz?" diye soran Ağaoğlu, şöyle konuştu: "Fahiş fiyat denetimleri artınca marketler, firmalar, toptancılar da kendine göre önlem alıyorlar. Birçok noktada fahiş fiyat denetimine takılmamak için farklı yöntemler geliştiriliyor. Birden yüzde 30-40 artırmak yerine 4-5 günde bir, haftada bir küçük artışlarla 1,5-2 ay içine yayıyorlar fiyat yükselişlerini. Uyanıklar, yüzde 8, yüzde 11, yüzde 12 gibi artışlarla ilerliyorlar. Bir tüketici anlattı, bir koli yumurtayı 120 liraya almış. öbür hafta 130 lira ve sonraki hafta yine zam 150 lira olmuş. Sormuş niye böyle arttığını, satıcı 'önümüzdeki hafta 180 liraya alacaksın' diye uyarmış. Fiyatına göre bazen 3-5 günde bir sadece 1 lira ekleyen oluyor, bazen 5 lira üzerine koyuyorlar. Yani günlere yayıyorlar artışları ve fahiş fiyat gibi görünmediğini sanıyorlar ancak durum öyle değil." 800 bin liraya varan cezalar Ağaoğlu, tüketicilerin etiketlerdeki fiyat değişikliğine dikkat etmesini isteyerek, "Tüketiciler anormal fiyat artışı tespit ettiklerini Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna göndersinler. 81 ilde bulunan ticaret il müdürlükleri gerekli incelemeleri yapar yaptırım uygular." dedi. Bu yıl başından itibaren uygulanacak cezaların 80 bin ila 800 bin lira arasında değiştiğine dikkati çeken Ağaoğlu, "Yerel bazlı bir market yapmışsa 80 bin lira, zincir mağaza yaptıysa ülke genelinde yapılmışsa ürün başına 10 katı ceza yazılıyor. Yani 10 üründe yapmışsa 8 milyon lira ceza yazılabiliyor. Burada tüketicilere büyük iş düşüyor. En büyük denetleyici tüketicilerdir." diye konuştu.

Nilüfer Belediyesi ISO 50001 denetimini başarıyla tamamladı Haber

Nilüfer Belediyesi ISO 50001 denetimini başarıyla tamamladı

Denetim kapsamında ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi standardı değerlendirildi. İlgili müdürlükler ve saha çalışmaları, denetçiler tarafından detaylı bir şekilde incelendi. Denetim sonuçları, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Güleş'in katılımıyla düzenlenen kapanış toplantısında açıklandı. Denetçiler, denetimler sonucunda tespitlerini paylaşırken; Nilüfer Belediyesi'nin büyük bir başarı gösterdiğini, Belediye'nin enerji yönetim sisteminde majör ve minör uygunsuzluk bulunmadığını belirtti. Nilüfer Belediyesi'nin 2017 yılından bu yana uygulamakta olduğu ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, belediye binalarındaki enerji verimliliğini arttırmak ve enerji tasarrufunu sağlamak adına önemli bir rol oynuyor. Nilüfer Belediyesi, enerji verimliliği sağlanan yapı stokları, yenilenebilir enerji, ulaşım, tarım, biyoçeşitlilik, su yönetimi gibi birçok konuda iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak için çeşitli faaliyetler yürütüyor.  Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Güleş, bu başarının enerji yönetiminde sürdürülebilirlik hedeflerine olan katkısına vurgu yaparak, vatandaşlara daha çevre dostu hizmet sunmaya devam edeceklerinin de altını çizdi. Güleş ayrıca, belediye binalarında tüketilen enerjiyi verimli kullanmak için en etkin sistemlerden biri olan ISO 50001 Enerji Yönetim Sisteminin 2017 yılından beri uygulanıyor olmasını Nilüfer Belediyesi'nin güçlü yönü olarak belirtti. 

Bakan Yerlikaya açıkladı: 5,48 milyon işlem yapıldı Haber

Bakan Yerlikaya açıkladı: 5,48 milyon işlem yapıldı

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında şu ifadelere yer verdi: "Hız İhlali Denetimleri" ile ilgili olarak 2024 yılında toplam 5 milyon 48 bin 464 adet işlem yapıldı. Ayrıca Elektronik Denetleme Sistemlerinden (EDS) toplam: 7 milyon 429 bin 972 adet işlem yapıldı. Düzenli ve etkili denetimler, trafik kazalarının önlenmesi ve güvenli bir ulaşım sağlanması açısından büyük önem taşıyor. Trafik denetimleri, hem bireylerin hem de toplumun güvenliği için vazgeçilmez. Denetimler arttıkça ölümlü ve yaralamalı trafik kazaları da azalıyor. Soğuk hava şartları ile karlı ve buzlu yollarda vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması için "Kış Lastiği Kullanımı" gerekli ve önemli. Unutmayalım Trafik denetimleri Emniyet ve Jandarma Trafik Ekiplerimizce 21-28 Kasım 2024 tarihleri arasında: 2 Milyon 579 bin 204 araç denetlendi. Işıklı ya da sesli uyarı işareti bulunan cihazları (çakar) mevzuatta izin verilmeyen araçlara takarak kullanan 245 sürücüye işlem yapıldı. Periyodik muayenesi yaptırılmamış 26 bin 928, Emniyet kemeri kullanmayan 23 bin 751, Sürücü belgesiz araç kullanan 13 bin 618 ve Zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan 10 bin 46 olmak üzere diğer işlemlerle birlikte; Toplam 451 bin 675 araca/sürücüye işlem yapıldı. Yolculuklar sizleri sevdiklerinize kavuşturmak için vardır, ayırmak için değil.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.