SON DAKİKA
Hava Durumu

Osmangazi ve Büyükşehir arasında iş birliği protokolü! Altıparmak dönüşüyor

Altıparmak Caddesi ve Merinos arasında yer alan mahalleleri kapsayan bölgeyle ilgili yeni imar planı ve kentsel tasarım projelerinin hazırlanması amacıyla, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi arasında, ilgili akademik odalar ile Bursa Kent Konseyi’nin de yer alacağı iş birliği protokolü imzalandı.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2024 19:01
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2024 19:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.haberindogrusu.com
Osmangazi ve Büyükşehir arasında iş birliği protokolü! Altıparmak dönüşüyor

Altıparmak Caddesi ile Merinos arasında yer alan mahalleleri kapsayan bölgeyle ilgili yeni imar planı ve kentsel tasarım projelerinin hazırlanması amacıyla, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi arasında, ilgili akademik odalar ile Bursa Kent Konseyi’nin de yer alacağı iş birliği protokolünün imza göreni Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde düzenleniyor.

Düzenlenen iş birliği protokolü imza törenine, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Fatih Vardar, TMMOB Bursa Akademik Oda Başkanları katıldı.

Altıparmak’ın geçmişte Bursa’nın kalbi, hem ticaretin hem de sosyalleşmenin merkezi olduğunu dile getiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “İki yanında sıralanmış binalarıyla nostaljik atmosfer yaratan bir yerdi. Esnafın sıcaklığı, küçük dükkânların vitrinlerine konulan el emeği ürünler ve yan yana dizilmiş kahvehaneler, sosyal yaşamın parçalarıydı. İnsanlar sabahları işe gitmeden önce burada buluşur, öğle aralarında kısa molalar verir, akşamüstü bir fincan kahve eşliğinde uzun sohbetlere dalardı. Yaz akşamları ise bambaşkaydı. Altıparmak, Bursa’nın tarih kokan dokusunu modern yaşama entegre eden bölgeydi. Tarihi camiler, geleneksel Bursa evleriyle iç içe geçmişti. Altıparmak Caddesi ve Merinos arasındaki bölgeyi, geçmişte Bursa’nın canlılığına ve çeşitliliğine değer kazandırmış bir bölgeyken, zamanla hem yapılaşma hem de sosyal yaşantı anlamında giderek zayıfladı ve sonunda eski ihtişamlı hallerinden çok uzak bir hale geldi” ifadelerini kullandı.

“ALTIPARMAK VE MERİNOS ARASINDAKİ BÖLGEYİ DİRENÇLİ HALE GETİRMEK AMACIYLA ÖNEMLİ BİR ADIM ATIYORUZ”

Altıparmak Caddesi ve Merinos arasındaki bölgesini yeniden kent yaşamıyla bütünleştirmek ve depreme karşı dirençli hale getirmek amacıyla önemli bir adım attıklarını söyleyen Bozbey, “Bursa Büyükşehir Belediyesi 2023 yılında Şehir Plancıları Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası ile bu amaca yönelik protokol imzalamış, bölgenin daha yaşanabilir hale getirilmesi için çözüm önerileri ortaya konmaya çalışmıştır. Şimdi ise biz, bu işi bu başlangıç noktasından alarak çok daha ileriye taşımak için hazırız. O çalışmada bölgenin sorunlarını detaylı biçimde ele almayı sağlayacak birçok analiz ve anket çalışması da yapılmıştır. Meslek odalarımızın sağladığı teknik ekip desteği ile bölgedeki her bir binanın deprem açısından risk durumu tek tek tespit edilmiştir. Mahalle muhtarlarımızdan bölgenin sorunları ve beklentileri hakkında da bilgiler alınmıştır. Burada yaşayan hemşehrilerimiz ve esnafa anketler düzenlenmiş, kentsel tasarım için gerekli bilimsel analizler yapılmıştır. Çeşitli üniversitelerin değerli hocalarının da katılımı ile bölgenin, kentimizin tarihi ve kültürel yapısına uyumlu en doğru kentsel tasarımın nasıl olması gerektiğine ilişkin ilkeler ortaya konmuştur.Kentsel tasarım projesinin altyapısını oluşturacak taslak plan çalışmaları yapılmıştır” diye konuştu.

Bozbey sözlerine şu şekilde devam etti:

Bizler de bölgenin Bursa için öneminin bilincindeyiz ve meslek odalarımızla iş birliğine büyük önem veriyoruz. Bu çalışmayı daha anlamlı hale getirmek, daha vizyoner bir bakış açısıyla ele almak, çok değerli ilçe belediyemizin yaklaşımlarını yansıtmak, farklı meslek gruplarının disiplinlerini projeye aktarabilmek amacıyla protokol kapsamının genişletilmesi gerektiğine inanıyoruz. Önceki protokolün paydaşı olan üç meslek odamıza ilave olarak, Osmangazi Belediye Başkanlığımız, Bursa Kent Konseyimiz, Harita Mühendisleri, Jeoloji Mühendisleri ve Peyzaj Mimarları Odaları ile düşüncelerimizi paylaştık. Kendileri de talebimizi uygun bularak projenin bir parçası olmaktan ve katkı koymaktan memnuniyet duyacaklarını belirttiler.

BOZBEY PROJENİN DETAYLARINDAN BAHSETTİ

Bozbey, “Bu kapsamda bugün, Altıparmak, Çırpan, Selimiye, İntizam, Hocahasan, Ahmetpaşa, Şehabettinpaşa, Aktarhüssam, Kuruçeşme ve Yahşibey mahallelerinde yaklaşık 830 dönümlük alanı kapsayan Altıparmak – Çarşamba proje sahasında, imar planı ve kentsel tasarım projesi yapılması için Osmangazi Belediye Başkanlığı, Bursa Kent Konseyi, Harita Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın değerli başkanları ile ortak iş birliği protokolü imzalamak üzere bir araya geldik. Proje alanı planlama ilkeleri kapsamında, fiziksel mekânın iyileştirilmesi, sosyal donatı alanlarının artırılması, ulaşım sisteminin çözümlenmesi önceliğimiz olacak. Bölgeyi yeniden cazibe merkezi haline getirmek, yaşam kalitesini geliştirmek amacıyla, 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili imar mevzuatına uygun 1/25000, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları hazırlanacak” şeklinde konuşarak sözlerine devam etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.