Arama Haber Code Logo Arama

HABERLER

Bursa’da metroda nefes kesen tatbikat

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Türkiye’nin liderliğinde, HAVELSAN’ın koordinatörlüğü ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığında gerçekleştirilen ‘Team Aware’ projesi kapsamında, 13 ülkeden 200’e yakın uzman ve personelin katılımıyla yapılan tatbikat nefes kesti.

Giriş: 2024-02-08 13:08:00
Paylaş
Bursa’da metroda nefes kesen tatbikat

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın ortak olduğu, HAVELSAN’ın koordinatör olarak başvurduğu, “Team Aware” projesi Avrupa Birliği ülkelerinden gelen 92 proje arasından birinci olarak seçilmişti. Acil müdahale ekiplerini uzaktan takip eden, kapalı alanda yerlerini belirleyen, giyilebilir sensörler ve yapay zeka ile aktivitelerini tespit eden, giyilebilir kimyasal biyolojik radyolojik nükleer (KBRN) sensörler, akustik sensörler ve dronelar içeren bir sistemi kapsayan projede Türkiye’nin liderliğinde İspanya, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Portekiz, İrlanda, Hollanda, Belçika, Avusturya, Yunanistan ve Romanya’dan 20 kurum yer alıyor. Tüm acil müdahale ekibinin uzaktan takip edilmesini ve yönetilmesini sağlayacak projenin teknik ve idari koordinasyonunu Türk savunma sanayisinde yazılım tabanlı çözümleriyle dikkati çeken HAVELSAN yürütüyor. 2018 yılında başlayan Avrupa Birliği Teamaware projesinin final programı Bursa’da yapıldı. 13 ülkeden uzman ekiplerin katılımıyla gerçekleştirilen program, sahada yapılan tatbikatlarla tamamlandı.

Metroda nefes kesen tatbikat

13 ülkeden 80 kişinin üzerinde yabancı uzman, 20 kurum katılımı, HAVELSAN ekibi, UMKE, Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ve Akıllı Şehircilik Dairesi Başkanlıkları ile Burulaş ekiplerinin de katılımıyla 200’ü aşkın personelle kimyasal alan, yangın ve tren kazası tatbikatları gerçekleştirildi. Küçükbalıklı Afet Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen kimyasal alan ve yangın tatbikatları gerçeği aratmazken, tren kazası tatbikatı ise adeta nefesleri kesti. Senaryo gereği metro, Nilüfer İstasyonu ile Odunluk İstasyonu arasındaki tünelden geçerken, deprem meydana geldi ve metro vagonu raylardan çıktı. Metrodaki yolculardan 21’i yaralanırken, olay yerine gelen ekipler, olaya son teknolojik donanımlarla müdahale etti. Müdahale ekipleri giyilebilir teknolojilerle donatılırken, ilk olarak olay yerine bir drone yönlendirildi. Olay yeri ve yaralı tespitleri öncelikle drone ile yapıldı. Bu tespitin ardından yürüyebilecek durumdaki yolcular, raylar üzerinde çıkış noktasına yönlendirilirken, müdahale ekipleri de vagona girerek içerideki yaralılarda durum tespiti yaptı. Bu tespit ekiplerin özel gözlükleri sayesinde kriz merkezinden de anlık takip edildi. Bu gözlem ve tespitlerin ardından da devreye UMKE ekipleri girdi. Yaralılara ilk müdahaleyi vagon içinde yapan ekipler, termal battaniyeye sardıkları yaralıları sedye ile raylar üzerinde istasyona kadar taşıdı. Yaklaşık 3 saat süren tatbikat, başarıyla tamamlandı.

Yorumlar

HABERLER

Bursa Osmangazi'de anlamlı iftar

Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi (BAREM) bünyesinde yer alan Engelliler Bakım Merkezi (OBAM), Alzheimer Bakım Merkezi (ALBAM) ve Huzurevi sakinleri ile iftar yemeğinde bir araya geldi.

Giriş: 13.03.2025 13:26 | Güncelleme:
Paylaş
Bursa Osmangazi'de anlamlı iftar

Ramazan ayında her akşam farklı bir iftar sofrasında bulunarak Osmangazili yurttaşlar ile bir arada olmaya özen gösteren Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Osmangazi Belediyesi’nin yaşama değer katan projesi BAREM sakinleri için iftar programı düzenledi. Yakup Aktaş Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar yemeğine BAREM sakinleri ve aileleri katıldı. Oldukça geniş bir katılımla gerçekleşen iftar programında, CHP Osmangazi ilçe Başkanı Raşit Gürbüz, belediye meclis üyeleri, başkan yardımcıları ve birim müdürleri de yer aldı. Eşi Nadire Aydın ile birlikte katıldığı iftar programında, alzheimer hastaları, engelli bireyler ve huzurevi sakinleri ile yakından ilgilenen Başkan Aydın, konuklarının halini hatırını sordu. Masaları tek tek dolaşan Başkan Aydın, BAREM sakinleri ile fotoğraflar çektirerek, onların ve ailelerinin mutluluğuna ortak oldu.

“HERKESE EŞİT BİR ŞEHİR, HERKESE EŞİT BİR YAŞAM İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

İftarın ardından yaptığı konuşmada, herkese eşit bir şehir, herkese eşit bir yaşam için çalıştıklarını ifade eden Başkan Aydın, “Kimsenin yalnız kalmadığı, herkesin kendini değerli hissettiği bir yaşamı birlikte kuruyoruz. Bu akşam sizlerle bir arada olmaktan, aynı sofrada buluşmaktan dolayı çok mutluyuz. Sizlerin yaşamına değer katmak, bizim için en büyük mutluluk kaynağı. Sizlerin yüzünü gülerken görmek, yaşadığımız tüm sıkıntıları ve stresi unutturuyor. Bir araya geldiğimiz zaman bizler, sizlerden daha mutlu oluyoruz. İyi ki varsınız” dedi.

İftar programına katılan alzheimer hastaları, engelli bireyler ve huzurevi sakinleri de düzenlemiş olduğu iftar programından dolayı Başkan Aydın’a teşekkürlerini sundu.

Haber Arama